Drie soorten Houses Of Love

Mensen zijn verschillend. Houses Of Love zijn daarom ook verschillend: vooral gericht op gastvrijheid, bemoediging of met elkaar geloven. Alle drie kom je ze in de Bijbel tegen.

Een huis van gastvrijheid

‘Elke dag kwamen ze trouw en eensgezind samen in de tempel, braken het brood bij elkaar thuis en gebruikten hun maaltijden in een geest van eenvoud en vol vreugde.’ (Handelingen 2,46)

‘Elke dag’! Niet alleen op zondag, maar ook middenin het dagelijks leven. Niet alleen in de tempel – het kerkgebouw, maar ook bij elkaar thuis. En daar aten ze met elkaar. Niet per se culinaire hoogstandjes, maar eenvoudig. En met plezier! Hoe zou het zijn als jouw huis zo’n gastvrij House of Love zou worden?

Bij gastvrijheid kun je denken aan samen eten, een bakkie doen, een spelletjesavond of zoiets. Activiteiten met een heel lage drempel.

Een huis van bemoediging

‘Een van hen was Josef, een Leviet uit Cyprus, die van de apostelen de bijnaam Barnabas had gekregen, wat in onze taal ‘zoon van de vertroosting’ betekent.’ (Handelingen 4,36)

Barnabas was iemand die zo zijn huis openzette. Tijdens de maaltijden bleek hij bijzonder goed te zijn in anderen vertroosten, wij zouden zeggen bemoedigen. Een luisterend oor, positief stimulerende woorden, vertrouwen uitstralen. Zodat de mensen om je heen zich gezien voelen en opbloeien. Hoe zou het zijn als jouw huis zo’n bemoedigend House of Love zou worden?

Bij bemoediging gaat het om een luisterend oor voor wie dat nodig heeft. Denk hierbij aan mensen die zich eenzaam voelen of iemand uit je buurt die wat laagdrempelige ondersteuning kan gebruiken.

Een huis van geloof

‘Ze (3000 dopelingen toen de Geest werd uitgestort) bleven trouw aan het onderricht van de apostelen, vormden met elkaar een gemeenschap, braken het brood en wijdden zich aan het gebed.’ (Handelingen 2,42)

Bovendien kwamen gelovigen, waarschijnlijk inclusief belangstellenden, thuis samen om hun geloof te voeden. Samen praatten ze door over wat gezegd was door de apostelen, die ze in de tempel hoorden. Samen vierden ze de maaltijd van de Heer. Samen baden ze voor hun familie en buren, vrienden en collega’s, wijk en stad, land en volk. En belangstellenden konden ondertussen hun vragen stellen en horen wat het evangelie van Jezus Christus inhoudt. Hoe zou het zijn als jouw huis zo’n gelovig House of Love zou worden?